Na zakwasie jest najlepszy.
Żurek z kiełbasą
Składniki:
- 0,5 l zakwasu na żurek
- 2 l wody
- ok. 300 g kiełbasy
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ok. 100 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 125 g śmietany
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję rozgnieciony czosnek, liście laurowe ,sól oraz pieprz. Następnie kiełbasę, gotuję. Wyciągam kiełbasę. Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę i dodaję do wywaru. Dodaję zakwas. Mieszam. Dodaję śmietanę, ponownie mieszam. Gotowy żurek przyprawiam jeszcze majerankiem. Podaję z kiełbasą pokrojoną w plasterki.
Smacznego!
Żurek z kiełbasą