Żurek z kiełbasą

Na zakwasie jest najlepszy.

Żurek z kiełbasą

Żurek z kiełbasą

Składniki:

  • 0,5 l zakwasu na żurek
  • 2 l wody
  • ok. 300 g kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 100 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 125 g śmietany
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Do garnka wlewam wodę, dodaję rozgnieciony czosnek, liście laurowe ,sól oraz pieprz. Następnie kiełbasę, gotuję. Wyciągam kiełbasę. Ziemniaki obieram, myję, kroję w kostkę i dodaję do wywaru. Dodaję zakwas. Mieszam. Dodaję śmietanę, ponownie mieszam. Gotowy żurek przyprawiam jeszcze majerankiem. Podaję z kiełbasą pokrojoną w plasterki.

Smacznego!

Żurek z kiełbasą

Żurek z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *