Zupa śródziemnomorska

Dziś pyszna zupa śródziemnomorska. Za przepis dziękuję Marcie:*

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron świderki
  • kostka bulionowa
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18 % do zup
  • ser żółty
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

  1. Makaron gotować w osolonej wodzie.
  2. Cebulkę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do 3 litrowego garnka nalać trochę oleju, podgrzać, wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Zeszklić.
  3. W międzyczasie blenderem zmiksować pomidory, wlać to do cebuli. Wsypać odcedzoną fasolę. Wlać 4 szklanki wody, dodać 1kostkę bulionową, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, przyprawić solą i pieprzem.
  4. Gotować pod przykryciem 10 minut. Dodać oregano (dużo), bazylię i 2 łyżki śmietany. Gotować 2 minuty.
  5. Makaron wyłożyć na talerze, nalać zupę. Na wierzch zetrzeć troszkę sera żółtego.

Zupa śródziemnomorska

Zupa śródziemnomorska

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *