Ziemniaki- kulinarne porady

W kuchni polskiej ziemniaki są bardzo często stosowane, trudno  sobie ją wyobrazić bez dań z ziemniaków. Wydawało by się, że ziemniaki pochodzą z Polski, ale tak nie jest. Ich historia sięga Ameryki Południowej, a dokładniej Peru.

Ziemniaki

Ziemniaki

Podstawowe informacje:

  • zawierają dużą ilość skrobi
  • zawierają ok. 65 cal / 100 g
  • zawierają potas, który ma działanie zasadotwórcze (osoby, które mają chore nerki powinny jeść ziemniaki), a także wiele innych składników mineralnych i witamin
  • stosowane są w diecie lekkostrawnej
  • zawierają dużo witaminy C (od 9 do 40 mg / 100 g)
  • zawierają także inne składniki jak np.: białko (1,9 g / 100 g), tłuszcz (0,1 g /100 g), węglowodany (18,3 g / 100 g), błonnik (1,5 g / 100 g)
  • ziemniaki wspomagają usuwanie toksyn z organizmu

Przechowywanie:

Ziemniaki są wrażliwe na temperaturę, dlatego powinno się je przechowywać w miejscu gdzie wynosi ona od 5°C- 10°C.

Jak obierać ziemniaki?

Ziemniaki powinno się obierać tuż przed gotowaniem. Obrane wcześniej i zalane wodą tracą swoje najważniejsze właściwości. Skórkę ziemniaka powinno się obierać najcieniej jak można, ponieważ to pod skórką występuje najwięcej witamin. Jeśli masz młode ziemniaki najlepiej jest obrać je za pomocą drucianki, która zdziera samą skórkę. Wszelkie zabrudzenia, niedoskonałości trzeba wycinać, a ziemniaki, które mają fragmenty zielone nie nadają się do jedzenia. Zawierają one trujący glikozyd- solaninę. Po obraniu, ziemniaki płuczemy zimną wodą, wkładamy do garnka. Jeśli są duże kroimy na mniejsze części i jeszcze raz płuczemy.

Jak ugotować ziemniaki?

Ziemniaki powinno się wrzucać do wrzącej wody, by straciły jak najmniej witamin. Powinny też być małe, by szybko się ugotowały. Wody powinno być tyle, by przykryć ziemniaki, ale nie więcej. Gdy woda się gotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod przykrywką. Podczas gotowania można dodać przyprawy, które zmienią ich smak: np. koper lub ząbek czosnku. Wodę trzeba posolić gdy się już gotuje. Ziemniaki są gotowe gdy widelec łatwo się wbija.

Ziemniaki do zupy lub dania jednogarnkowego nie trzeba gotować osobno. Wystarczy pokroić w drobne kawałki (kostkę) i dodać do zupy czy gulaszu. Ugotują się razem z potrawą.

Pozostałe porady:

  • by ziemniaki się nie rozpadały podczas gotowania dodaj trochę octu (np. ziemniaki do sałatki)
  • by ziemniaki nie ciemniały skrop je sokiem z cytryny (np. ziemniaki na placki ziemniaczane)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *