Sok truskawkowy

Przepis na przetwory na zimę: sok z truskawek.

Sok truskawkowy

Sok truskawkowy

 

Składniki:

  • 4 kg truskawek
  • ok. 1 kg cukru

Wykonanie:

Dla mających sokowirówkę:

  1. Truskawki myję i umieszczam w sokowirówce. Gdy sok będzie gotowy dodaję ok. 1 kg cukru. Trzeba spróbować czy jest słodki, jak nie to dosypać więcej.
  2. Gotowy sok przelewam do słoików (lub butelek). Słoiki umieszczam w garnku, zalewam wodą tak by całkowicie ich nie zakryć. Gotuję kilka minut. Ciepłe słoiki odwracam do góry nogami. Schłodzone chowam.

 

Bez sokowirówki:

  1. Jak nie masz sokowirówki. To truskawki obrane ze szypułek i umyte umieść w garnku, zasyp cukrem.
  2. Na palnik postaw dodatkową blaszkę, następnie postaw garnek i gotuj co jakiś czas mieszając. Jak zobaczysz, że truskawki są bez koloru, wyłącz. Gdy sok ostygnie przelej przez sitko, by oddzielić truskawki. Następnie postępuj jak w punkcie drugim (dla sokowirówki).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *