
Przepis na przetwory na zimę: sok z truskawek.
Sok truskawkowy
Składniki:
- 4 kg truskawek
- ok. 1 kg cukru
Wykonanie:
Dla mających sokowirówkę:
- Truskawki myję i umieszczam w sokowirówce. Gdy sok będzie gotowy dodaję ok. 1 kg cukru. Trzeba spróbować czy jest słodki, jak nie to dosypać więcej.
- Gotowy sok przelewam do słoików (lub butelek). Słoiki umieszczam w garnku, zalewam wodą tak by całkowicie ich nie zakryć. Gotuję kilka minut. Ciepłe słoiki odwracam do góry nogami. Schłodzone chowam.
Bez sokowirówki:
- Jak nie masz sokowirówki. To truskawki obrane ze szypułek i umyte umieść w garnku, zasyp cukrem.
- Na palnik postaw dodatkową blaszkę, następnie postaw garnek i gotuj co jakiś czas mieszając. Jak zobaczysz, że truskawki są bez koloru, wyłącz. Gdy sok ostygnie przelej przez sitko, by oddzielić truskawki. Następnie postępuj jak w punkcie drugim (dla sokowirówki).