Razowe naleśniki z prażonymi jabłkami

Razowe naleśniki z prażonymi jabłkami

Razowe naleśniki z prażonymi jabłkami

Składniki na ok 12 naleśników:

  • ok. 1,5 szklanki mąki razowej (ważne by była drobno mielona)
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 – 2,5 szklanki mleka

Składniki na nadzienie:

  • 4 – 5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z szczyptą soli, cukrem i cynamonem. Następnie dodać jajka. Dodać roztopione masło i na koniec dodawać stopniowo mleko, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
  2. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 0,5 godziny do lodówki.
  3. Patelnię rozgrzać i z obu stron smażyć naleśniki, aż się przyrumienią.
  4. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku umieścić cukier trzcinowy i postawić na ogniu cały czas mieszając. Gdy będzie płynny wsypać jabłka, dodać sok z cytryny i cynamon. Jabłka prażyć w sosie, aż będą miękkie.
  5. Gotowe naleśniki przekładać nadzieniem z jabłek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *