Chłodnik: pomidorowy na pikantnie

W sam raz na upały. Składniki na 4 porcje:

  • 3 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • chili w proszku
  • natka

Wykonanie: Papryki przetnij, usuń środki z pestkami, kawałek zostaw do dekoracji, a resztę drobno posiekaj. Pomidory pokrój na cząstki. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. 2 łyżki papryki odłóż, a resztę dorzuć do cebuli. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, gotuj 15 minut. Zupę ostudź, przypraw. Zmiksuj i następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godz. Gotowy chłodnik udekoruj papryką i natką, posyp pokrojoną w kostkę papryką. Życzę smacznego! Przepis pochodzi z gazety „Naj”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *