Ambasador

AmbasadorAmbasador

Składniki:

  • 500 g masła
  • 0,5 litra mleka
  • 8 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 galaretki o różnych kolorach
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g orzechów (włoskie, migdały)
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g rodzynek
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • kilka mandarynek na wierzch tortu
  • 75 ml rumu (może być też herbata lub inny alkohol)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Obie czekolady posiekać na drobne kawałki. Rodzynki przelać wrzątkiem i namoczyć w alkoholu lub herbacie.
  2. Dwie galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu i odstawić do stężenia. Trzecią galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu (nie wstawiać do lodówki).
  3. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. W 0,5 szklanki mleka rozpuścić mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Kolejne 0,5 szklanki mleka zagotować. Następnie dodać mleko z mąką i cukrem. Energicznie mieszać, aż zgęstnieje masa budyniowa. Gdy budyń wystygnie, masło ukręcić mikserem i dodawać po trochu masła cały czas miksując. Masa powinna być gładka.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić biszkopty. Alkohol wymieszać z sokiem cytryny i nasączyć nim biszkopty.
  5. Krem podzielić na 3 części. Do jednej dodać stężałe galaretki pokrojone w kostkę i wyłożyć na biszkopty. Drugą część zmiksować z kakao i wymieszać z obiema czekoladami, wyłożyć na poprzednią masę. Trzecią  część wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Wyłożyć na wierzch. Następnie ułożyć cząstki mandarynek i zalać trzecią galaretką. Wstawić do lodówki by tort stężał.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *